באופן כללי ניתן לפלח את המגזר החרדי לשלוש קבוצות מרכזיים. חסידים, ליטאים וספרדים. גם בכנסת יש לנו את יהדות התורה החסידית, דגל התורה הליטאית וש"ס הספרדית. זה לא סתם. יש הרבה הבדלים בין הקבוצות האלה ויש מועצת רבנים לכל קבוצה.
בכמה מילים אנסה לסרטט קוים כלליים על כל קבוצה:
חסידים – החסידים מוכרים יותר לציבור הרחב בעקבות התלבושות שלהם. הם נראים 'מאיימים' יותר. יהיה להם בדרך כלל לבוש מוזר בעיני החילוני הממוצע. כובע פרווה או רבני, חליפה ארוכה, גרביים ארוכות, וסטים אולי ועוד. הלבוש משתנה קצת בהתאם לחסידות אליה משתייכים.
את החסידים עוד יותר קשה לאפיין כי הם בעצמם מתחלקים לעשרות חסידויות ולכל חסידות יש את הקו שלה. אך באופן כללי ניתן לומר שהחסידים מתחברים יותר לרגש היהודי מאשר לשכל. שם יהיה הדגש יותר על התפילה, על השמחה בלהיות יהודי, ציות לרבי, נסיעה לרבי, ברכות, סגולות וכו'.
ליטאים – את הליטאים תוכלו לזהות בהפגנות האלימות נגד הגיוס לצבא. המראה החיצוני שלהם פחות 'מאיים' הם לובשים מכנסיים שחורות וחולצה לבנה קלאסיים והרבה מהם גם חליפה אלגנטית וכובע. אך אל תטעו מהמראה שלהם, הם יותר לוחמניים כלפי הציבור החילוני.
העולם הליטאי מקדש את לימוד הגמרא וה'תלמיד חכם' נמצא אצלו בראש היררכיה הערכית. המושגים 'עולם הישיבות' ו'בחור ישיבה' וכדומה נמצא שם יותר ויקר ערך יותר. שם התפתחה האידיאולוגיה של קידוש החיים למען לימוד התורה הטוטאלי. מה שנקרא 'אברך כולל'.
ספרדים – העולם הספרדי הוא עולם אחר לגמרי. דבר ראשון מהסיבה הפשוטה שגם החסידים וגם הליטאים הם אשכנזים. מבחינת המראה החיצוני שלהם, כיום אין הבדל כל כך בין המראה של הספרדים למראה של הליטאים. הספרדים 'ירשו' את הלבוש של הליטאים.
הספרדים לא עוינים את הציבור הכללי בהשוואה לחסידים ולליטאים. היהדות שלהם פתוחה ומקבלת יותר (לא שהם מעגלים פינות, אלא הפסיקה ההלכתית מקלה יותר), היחס שלהם למדינה אוהד יותר והם פחות סגורים מהחסידים והליטאים. רק נזכיר שה'מסורתיות' מגיעה מהציבור הספרדי בשונה מהאשכנזי.